Eppi & Eyul

Daisypath Anniversary tickers

Khaleesya's 2nd Birthday

Lilypie Second Birthday tickers

Journey of Baby K

Lilypie Maternity tickers

Wednesday, January 28, 2009

My 1st ever cheesecake!

Hahaha....hujan lebat tak kat umah you ols kelmarin? First time i bake cheese cake..New York style lagi okehhh...actually idea datang last Sunday, i was in AEON Bukit Tinggi Klang with Ray..ada carik barang sket pastu lepak la kat Secret Recipe...lunch, pastu tetiba ada lak mat saleh ni dok usha2 aku dgn ray..sonyum2 lak tuh! bila dah abis makan tetiba lak ada sundae budak waiter hantar...dia kata mat saleh meja ujung tu belanja..wakakakka....sampai cair aiskrim tu...dan mat saleh tu pun berlalu dengan jiwa hampa sbb aku dgn ray x layan..wakakaka....tah camner tgh2 lepak tu teringin lak nak buat cheese cake, then log internet cari la resipi..so yesterday buat la cheese cake New York Style lagi okehhh...

Ni antara bahan2 yang diperlukan untuk buat cheese cake..good for 9 inch (23cm) pan, lagi cantik kalo guna springpan...ala yg leh edjast tuh..

New York Cheese Cake

Crust (base untuk kek)
2 cawan (200 gm) biskut Digestive dihancurkan
1/4 cawan (50 gm) gula
1/2 cawan (114 gm) butter, unsalted..dicairkan dulu

Filling
32 oz (1kg) cream cheese philadelphia, keep at room temperature
(actually nak letak 750gm pun boley, so tak la muak sgt nak makan)
1 cawan (200gm) gula
3 sudu besar (35gm) tepung serbaguna
5 biji telur - room temperature
1/3 cawan (80 ml) heavy whipping cream
1 sudu besar kulit lemon (parut yg luar jer)
1 sudu kecik vanilla

Step 1
Campurkan biskut digestive yang dah dihancurkan dgn gula dan butter yang dah cair tu...gaulkan, tgk gambar di bawah

Pastu masukkan ke dalam pan, rata kan dengan tekan sampai padat..nak cun guna glass bottom mcm di bawah ni, then masukkan ke dalam peti ais bagi sejuk, cover crust tu dgn cling wrap to maintain the moist..


Step 2

Masukkan cream cheese tu dengan gula dan tepung, guna medium speed untuk mixed all the item dalam 2 atau 3 minit, pastu masukkan telur satu persatu, then masukkan whipped cream dengan kulit limau, nak sedap sket masukkan 2 sudu besar lemon juice (ni resipi aku sendiri) dan juga 2 sudu besar tepung kastad, kasik kaler kuning cantiks sket!

Cantik tak mixer baru kiter...hahaha...nak tau citer? dah siap2 barang nak mix..cari mixer tak jumpa..rupanya mak aku dah export g umah kakak aku! nak tak nak g la beli mixer baru...lepas ni tiap2 minggu weh buat kek yerr...

Bila dah sebati, keluarkan pan yang ada crust dari peti sejuk then apa lagi...kasi taruk la err...springform pan ni pun bau kedai lagi...hehehe...


Yang paling penting....PREHEAT OVEN dalam 350 degree F (177 degrees C), dalam 15 - 20 minit! Maknanya time you ols tgh bancuh2 tuh..stat preheat la oven tuh...then masukkan pan dan bakar selama 15 minit, lepas 15 minit lower the temperature ke 250 degrees F (120 degrees C) selama 1 1/2 jam, sambil2 tu check la tengah dia samada dah masak ker belum..caranya, guna la lidi dan cucuk ke dalam kek...bila tarik bersih takder cheese melekat maknanya dah masak......

Keluarkan dari oven dan biar sejuk, bila dah sejuk masukkan ke dalam peti ais untuk 4 jam (lebih kurang arr...) jangan lupa balut dengan cling wrap untuk maintain moisture...kering x sodap! and VOILAAA!!!!

Ini lah hasilnya....saya sedia menerima tempahan..wakakakakak!!! so kawan2 bila mau buat weekend cooking class???

4 comments:

Ray said...

perh.. naik pun cantik.. aku nak kene try nih...

samapi ati nak masak bagitau... bila mintak dah abis.. uwaaaaa

Eppi Aziz said...

so apa lagi...dah lama oven umah ko tu tak berasap...ni champion of screw cheesecake in the making!hahaha....

nak wat camner...nampak sangat kesedapan hingga sold out on the first day itself...next week dah ada booking for birthday..hahah!!!

Unknown said...

i love baking...nak join wekend baking gateaway u! buat kat my place pun ok!

Eppi Aziz said...

Iza, its like forever i take bake...last was when i 8 mths preggie and teringin sangat nak buat choc cake...now..with the little rascal at home...nak buat lauk sardin pun susah...she's only wants me or my mom..bibik is a no-no for her...but its very easy to do kalo teringin sgt la...